BOL U LEĐIMA

Bol u leđima, osobito u donjem dijelu leđa, vrlo je česta u današnje vrijeme. Takva je bol sveprisutna i vjerojatno muči gotovo svakoga u svim kulturama i etničkim skupinama. Obično se popravi unutar nekoliko tjedana, ali može trajati duže ili se stalno vraćati.

Česti uzroci bolova u leđima su loše držanje, dugo sjedenje, sportska ozljeda, neravnoteža mišića u obliku donjeg ili gornjeg ukriženog sindroma, stres, višak kilograma, bol u leđima za vrijeme mjesečnice. Nezdrave navike i manjak tjelovježbe također mogu biti razlog bolova u leđima. Mišićno-koštani sustav ostaje zdrav i napreduje uz vježbanje. Nezdrava, visokokalorična prehrana može dovesti do prekomjerne težine i pretilosti, što je dodatno opterećenje za kralježnicu. Uz to, spavanje na premekanom ili pretvrdom madracu, nošenje visokih peta i nošenje teške ručne torbe često može imati loš učinak na leđa.

Ono što se preporuča kako bi se spriječili ili ublažili bolovi u leđima jest promjena držanja tijekom rada u sjedećem položaju, redovita tjelovježba, istezanje i jačanje oslabljenih mišića te postupno gubljenje prekomjerne težine kako bi se smanjilo opterećenje kralježnice.

Specifični uzroci bolova u leđima mogu biti infekcije, tumori, osteoporoza, spondiloartropatije (ankilozantni spondilitis (AS), psorijatični artritis (PsA), reaktivni artritis (ReA), artritis povezan s upalnim bolestima crijeva (IBD), nediferencirani spondiloartritis, juvenilni kronični artritis) i traume, kandidati su za specifične pristupe fizikalne terapije. Prepoznavanje potencijalno opasnih ishoda bolesti zahtijeva detaljnu anamnezu i temeljit fizički pregled pacijenta.

Kada postoje indikacije za fizikalnu terapiju zbog nekog od prethodno navedenih razloga, u fizioterapeutskoj praksi Željko Čop garantiramo vrhunsku uslugu i maksimalnu profesionalnost pri pregledima, fizioterapijskim postupcima i pristupu rehabilitaciji.

Nakon obavljenog pregleda svakom se pacijentu izrađuje individualni plan rehabilitacije koji prati najnovija istraživanja i pristupe koji uključuju manualnu terapiju, DNS (kineziterapija) te tretmane INDIBA uređajem koji fiksnom stabilnom frekvencijom od 448 kHz potiče popravak tkiva, pomaže u smanjenju akutnih i kroničnih bolova, smanjenju oteklina te omogućava brže zacjeljivanje.

Sljedeće novosti

INDIBA – NAJNOVIJA TEHNOLOGIJA U FIZIOTERAPIJI

INDIBA je proizvođač i začetnik jedinstvene metodologije i patentirane tehnologije za fizioterapiju i rehabilitacijsku medicinu, te je pionir inovacije u području radiofrekvencijskog dizajna i proizvodnji medicinskih uređaja. Temelji se na istraživanjima i znanstvenim dokazima kako bi se zadovoljile potrebe pacijenata, liječnika i terapeuta.

Vidi sve novosti